HomeCovid-19 öncesi sonrası seyahat sektörüSeyahatSliderTurizmde GelecekCovid-19 öncesi sonrası seyahat sektörü

Covid-19 öncesi sonrası seyahat sektörü

Covid-19 öncesi sonrası seyahat sektörü

Yakın Geçmiş

Kasım 2019’da Thomas Cook’un  iflası özellikle Avrupa ve Ortdaoğu turizm pazarını etkiledi. Ülkemizde ise IATI’nin kapanma sürecine gelmesi havayolu sektörü ve özellikle B2B satışı yapan acentaları zor durumda bıraktı.

Her şeye rağmen Londra’da World Travel Market fuarında 2020 ile ilgili beklentiler yüksekti.

Paket tur yapan tur operatörleri, fuar şirketleri, turist rehberleri, organizasyon şirketleri havayollarına ve hizmet verdikleri bölgelerde lokal DMC ve oteller ile anlaşma ve  ön ödemeleri yapmış. Pazarlama çalışmaları ise yoğun olarak devam etmektedir.

Araç Kiralama, Turizm taşıma ve Transfer firmaları kredi kullanarak 2020 sezonu ile ilgili araç alımlarını yapmışlardı.

Kısacası 2020 ile ilgili tüm hazırlıklar yapılmış ve rekor bir artış beklenmekteydi.

Ama hiç kimse Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde yayılmaya başlayan COVID-19 virüsünden haberdar değildi. Çin yerel yönetimi de olayın global bir krize yol açacağının farkında değildi. Sanki Wuhan bölgesinde birkaç vaka ile geçiştirilecek bir olaydı.

Şimdi

Şubat 2020 ye geldiğimizde EMITT fuarı atlatılmış ve hafiften Covid-19 etkisi uzakdoğudan gelmeye başlamıştı. Ama hiç birimiz gelen Tufan’dan haberdar değildik. Hatta 3 gün kalaya kadar ITB Berlin 2020 fuarı dahi iptal edilmemişti.

Mart ayı geldiğinde bir anda gerçek ile yüz yüze gelmiş ve çok çok hızlı bir şekilde COVID-19 etkisi kendini bize hissettirmişti.

Her şey çok hızlı gelişti ve 1 hafta içinde fuarlar iptal oldu, oteller kapandı, uçaklar yere indi hatta havalimanları kapandı.

COVID-19 dünya genelinde iş yapış alışkanlıklarını kökten bir biçimde değiştirdi ve bu olağanüstü durum, en azından bir süre daha devam edeceğini bize gösterdi. Bugüne kadar pek çok kişi için tabu sayılabilecek uygulamalar, zorunluluk haline geldi.

Seyahat sektörü de ne yazık ki, her krizde olduğu gibi en hızlı etkilenen ve sektörlerden biri olacaktır.

Ne yazık ki Seyahat acentaları, etkinlik şirketleri, taşıma şirketleri ve araç kiralama şirketleri için detaylı bir kurtarma paketi hazırlanamadı. Küçük işletmelerin daha fazla işine gelecek küçük rakamlı krediler 6 ay sonra ödemeli olarak devreye alındı.

Büyük ölçekli seyahat acentaları ve Tur operatörleri ise sabit maliyetlerin yüksek olması sebebi ile ihtiyaç duydukları destek yeterli olmadı.

Bu krizde yaşananların bize gösterdiği birkaç süreç;

  • 8-5 saatleri arası kapalı ofiste olmak yerine uzaktan’da çalışma imkanı varmış,
  • Hızlı büyüme ve anında küçülme gerçekleştirebilecek firmaların ayakta kalma şansı daha fazla olduğu ortaya çıktı,
  • Offline değil de online satış kanallarını kullanan firmaların çalışmalarına devam edebildikleri görüldü,
  • Sabit maliyeti düşük firmaların daha uzun süre krize dayanabilecekleri ortaya çıktı,
  • Geleneksel pazarlamada aksiyon almanın daha yavaş ve zor olduğu, dijital pazarlamada ise 1 saat içinde reklam kampanyalarının kapatılabildiği görüldü.
  • Bulut teknolojilerinin ( web, finans, telefon santral …) alanlarında artık bir mecburiyet olduğu görüldü,
  • Güçlü finans yapısı ve öz sermaye ihtiyacının gücü ortaya çıktı.

Bu süreçte hotellerin, sağlık çalışanlarımızın kullanımına açılması turizmcilerin desteğini göstermiştir.

Gelecek

Şu anda tek umudumuz en kısa zamanda bu krizin kontrol altına alınmasıdır. İnsanların önce sağlıklarına, sonra işlerine ve en son yeniden seyahat etmeye başlamalarıdır.

“Geri dönüş planlarını çok basamaklı olarak yapmak gerekiyor.”

Önce tüm ülkemizde tedbirler alındıktan sonra kurumsal firmalar uzun zamandır beklettikleri iş seyahatlerini yapacaklardır.

Ama uzun zaman insanlarda toplu alanda bulunma ve toplu olarak seyahat etme korkusu devam edecektir. Bu nedenle , uçak yerine özel araçlar veya transfer araçları ile seyahat etmeyi tercih edeceklerdir.

Virüsün kontrol altına alınıp alınmaması durumuna göre tatil planlarında değişiklikler olabilecektir.

Yeni çalışma düzenine alışmış olan bazı şirketler kalıcı olarak bu şekilde çalışmayı tercih edeceklerdir. Bu şekilde kriz zamanında yaşadıkları finansal kayıpları zaman içinde geri kazanma imkanı da bulacaklardır.

Birçok makalede okuduğum krizden çıkış senaryolarında kısa, orta ve uzun dönem planlar yapma imkanımız yok, çünkü hala tünelin sonunda ışığı göremiyoruz.