Dün
Seyahat sektörününün dününe bakmak için bundan 15 yıl önce bakalım ve yaptığımız seyahat planlaması için seçeneklerimiz nelerdi;
- Gazete sayfaları
- Sokak’taki seyahat acentaları
- Radyo reklamı
- TV reklamı
- El ilanı
Peki tüm bunların sonucunda hedeflediğimiz kitleye erişim kısıtlı ve sınırlı sayıdaydı. Reklam verenlerin hedefi büyük kitleler ve yüksek maliyetli harcamalar. Gazete reklamı veya TV-Radyo reklamı sadece büyük firmalarım verebildiği bir dünyamız vardı. Daha web siteleri yeni yeni oluşturmaya karar verilmiş.
Domainlerin alındığı yıllara bakarsak Etstur-1998, Jollytur,2002, Prontotour.com-2002, Tatilsepeti-2003, Tatilbudur-2006 (whois bilgilerinden alınmıştır.)
Seyahat sektöründe hotel-acenta-havayolu işbirliği en üst seviyede ve birbirleri ile ortak çalışmalar sonucu hep birlikte sektörde para kazanıyorlar. Yolcunun hotel doğrudan erişimi nerdeyse yok, uçmak isteyen müşterilerin bilet alabileceği yer havalimanı veya seyahat acentaları.
Yolcu tarafına baktığımızda sunulan hizmet ve ürünler ile yetinen bir profil var karşımızda.
Tüm bu süreçlerden sonra teknoloji tarafında değişen ihtiyaç ve tercihler hızlı bir şekilde değişmeye başlıyor…
Bugün
Bugün geldiğimiz noktada artık yukarıda saydığımız seyahat planlama seçenkleri tamamen değişmiş ve nerdeyse tek bir kanal ezici çoğunluk ile önde, INTERNET.
20 yıl önce 4 Eylül 1998’de Google kurulduğunda hiç kimse tüm dünyadaki dijital hayatın bu kadar hızlı değişeceğini tahmin etmemişti.
Hizmetin daha yaratılması sürecinde dinamik fiyatlar ile bulur yapısında kontenjanlar söz konusu. Değişen talebe ve ihtiyaca göre oluşan fiyatlama ile karlılık daha fazla kontrol edilebilir olmuştur.
Pazarlama boyutunda ise her şey dijital ortamda ve yapılan tüm çalışma ve stratejiler buna göre yapılıyor ve yapılıyor olması gerekiyor. Web veya Mobile fark etmeksizin Google Adwords, Sosyal Medya araçları veya online pazarlama araçları ile satmak istediğimiz hizmeti doğru zamanda doğru kitleye olduğu noktada sunabiliriz. Bugün gelinen noktada hedefli pazarlama ile demografik, bölgesel, eğitim durumu veya genel olarak yaşam biçimine göre ve doğru planlanması durumunda doğru zamanda ürün ve hizmet sunabiliriz. En etkili satın alma kararı için doğru zaman ve ihtiyaç anında ortaya çıkmaktadır.
Yarın
Günlük hayatımıza giren VR dediğimiz sanal gerçeklik ile bir yerde olmadan oradaymışız hissi veren 3d bilgisayar ortamları ile gitmeden bir seyahat veya hoteli çok rahat gezebiliriz.
Uzay teknolojisi ile çok uzak değil Ay veya Mars seyahati yapmak. Elon Musk’in SpaceX ile 2023 Japon girişimci Yusaku Maezawa 8 sanatçı ile aya gitmeyi planlıyor.
Paylaşım ekonomisi ve platform sistemler ile artık Airbnb, UBER ve Blablacar gibi sistemler ile artık oyunun kuralları değişti ve biz tüm iş modellerimizi bunlara göre yeniden planlamak zorundayız. Platform sistemler dediğimiz bu sistemler alıcı ile satıcıyı bir araya getirerek hızlı ve güven üzerine kurulu yapılar kuruyor.
Bigdata veya veri ile işimizi geliştirmek ve data designing yaparak bunları değer haline getirmemiz gerekiyor. Artık vri her yerde, bunları anlamlı bilgiyi dönüştürmek şart, artık her veri bizim için önem kazanıyor. İşin en zor tarafı büyüyen bu bilgi kaynağını hızlı bir şekilde yorumlamak.
Daha bunlar gibi size birçok yeni trendler sunabilirim. Ama önemli olan siz turizmde dijital dönüşüm konusunda ne yapıyorsunuz ve rakipleriniz ile bu makaleyi okuduğunuz sürede oluşan onlarca terabayt veriyi sizin avantajınız için nasıl çevirdiniz?
- Web 3.0 Nedir? - 20 Mart 2022
- Kurumsal Seyahat (CorporateTravel) konusunda karma modeller devreye girince neler değişiyor? - 26 Mayıs 2021
- Turizm kuruluşları salgın sonrası veri stratejilerini nasıl yenileyebilir? - 15 Nisan 2021